fehervar.net > A vihar kapujábanA vihar kapujában
[Fehervar.net] 2006. április 13.

Ugyanaz, többször: az erdő mélyén elkövetett gyilkosságot minden szemtanú másként meséli el - még a gyilkos személyét illetően is megoszlanak a vélemények. A Prospero Színkör április 14-én mutatta be Müller Péter: A vihar kapujában című drámáját A Szabadművelődés Házában, további előadások április 29-én és május 19-én, de a darab a Bőrgyárban is látható lesz május 12-én.

Libikóka
   A Rabló az erdőben lapulva megtámad egy előkelő házaspárt, és megerőszakolja a nőt. A nőért folytatott harc a Férj halálával ér véget. A hatóságok a nyomára bukkannak a Feleségnek és a Rablónak is. Az ő tárgyalásukról érkezik egy elpusztított város szélén álló lerombolt templomba a Favágó és a Pap, ahol várja őket a Koldus. Neki, a Koldusnak meséli el a Favágó és a Pap a történetet. A mese folyamán a közönség is láthatja az erdő mélyén lezajlott halálos kimenetelű párbajt.

   De - és ez a történet sava-borsa - másképpen meséli el a viadalt a Rabló, másképpen a Feleség, másképpen a Férj megelevenedő szelleme és másképpen a szemtanú, a Favágó. Elbeszéléseikben az elkövetés módjáról és a gyilkos személyéről mindnyájan mást állítanak, és abban is különböznek a véleményeik, hogy mindez miért is történt valójában.

   Vajon ki a tettes? És igazából ki az áldozat? Vajon mi az igazság?

   Vajon létezik-e egyáltalán igazság?

Libikóka
   A vihar kapujában Akira Kuroszava 1950-ben forgatott, világhírű filmjének máig lebilincselő és mélyen elgondolkoztató színházi adaptációja. "Ebben a drámában a néma mozdulatoknak, megállított pillanatoknak s harcoknak éppolyan jelentősége van, mint a kimondott szavaknak. A szereplőknek szinte a megidézett helyzetnél is fontosabb, mit szólnak hozzájuk az embere - mi a közönség véleménye róluk. Meg akarják hatni, nyerni őket, néha kihívóan ingerlők - egyszóval a dráma a nézőkkel is folyik.

   Ebben az értelemben ez a játék eltér az eredeti novelláktól s a belőlük készült filmtől is. Nem arról szól csupán, hogy végzetesen beleszorultuk saját, szubjektív világunkba, s mindannyian másképp éljük meg a valóságot, hanem arról, hogy a 'szerep', a 'persona' rásült az arcunkra, kifelé élünk, s ettől tudatunkat nem valódi lényünk, hanem szerepünk határozza meg." mondja a darabról a színpadi változat szerzője, Müller Péter.
L.M.
(Próbafotók: Prospero Színkör)
               Müller Péter:
             A VIHAR KAPUJÁBAN
Szereplők: Férj ................... Szabó Zoltán Masagó, a felesége .. Kurinyecz Ágnes Tazsomaru, a rabló .... Kurucz István Koldus ..................... Nagy Éva Favágó ............... Majoros Eszter Pap ....................... Ujj Edina Díszlet: Arany Jenő Jelmez: Lukóczkiné Kiss Margit
Rendezte: Lukoczki Ágnes


cikk nyomtatása | ablak bezárása