Röviden
Kiállítások
Panorámaképek
Fórum
 
Barátság mozi
 
 
 Újabb díjat nyert a Prospero
[Fehervar.net] 2007. május 9.

A Prospero Színkör a május 4-6. között, Ajkán megrendezett IV. Arany Deszka Országos Minősítő Színjátszó Fesztiválon ezüst minősítést kapott Szép Ernő: Május című darabjáért. A vígjáték főszerepeiben Kurucz István, Majoros Eszter és Szabó Zoltán látható, az előadást Horváth Gergely rendezte. Az egyfelvonásost május 12-én és 19-én ismét láthatja a fehérvári közönség.

Kattintson a képre a nagyításhoz
   Egy év alatt ez már a harmadik komoly elismerés, amelyet a Prospero Színkör elért: tavaly májusban az országos Nyárköszöntő Színjátszó Fesztiválon szereztek bronz minősítést, pár héttel előtte pedig a III. Arany Deszka Fesztiválon kaptak ugyancsak bronz minősítést, a csapat egyik tagja pedig a legjobb női alakítások versenyében ért el harmadik helyezést.

   A Május a társulat legújabb produkciója: január elején mutatták be A Szabadművelődés Házában. Május 12-én, szombaton két helyszínen, két előadásban is láthatja a közönség a sikeres vígjátékot: 16 órakor a Gárdonyi Géza Művelődési Ház "Májusi mustra" című művészeti fesztiválján, 19 órakor pedig A Szabadművelődés Házában, a Kortárs Művészeti Fesztivál rendezvényeként kerül színre. Egy hét múlva, május 19-én, 19 órakor ugyancsak A Szabadművelődés Házában adják elő a díjazott darabot.

Kattintson a képre a nagyításhoz
   Szép Ernő egyfelvonásosa vígjátéki bravúr, kivételes költői alkotás. Szeretettel és megértéssel mutatja be a múlt század eleji Pest biedermeier kispolgári hangulatát, finoman karikírozva, a lebegő költészet és a földönjáró realizmus között egyensúlyozva. Az anyagi gondokkal, munkanélküliséggel küzdő kisemberek megpróbálnak az első világháború sokkja elől olyan kis szigetekre menekülni, ahol még mindig embernek érezhetik magukat, ahol tiszteletreméltó polgárok illúzióját kelthetik. Van, amikor sikerül, van, amikor nem. Szép Ernő egyetlen valódi menedéket ajánl fel: a szerelmet, amely visszaadhatja emberségünket.

Kattintson a képre a nagyításhoz
   Szép Ernő (1884-1953) előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztek róla, és mostanában éppen újra felfedezik mint a modern, abszurd irodalom hazai előfutárát. Ady Endre egyik legjobb barátja volt, de ugyanúgy tartozott Molnár Ferenc legszűkebb baráti körébe is. Babits kezdettől fogva nagy költőnek tartotta, Hatvany Lajos a hazai városi irodalom egyik főalakjának. Versei ugyanúgy kaptak helyet a legkomolyabb antológiákban, mint a kabarék színpadán. Ő maga pedig rendkívül szerény modorú, kis termetű, sovány ember volt, aki félszeg mosollyal mondotta el ironikus véleményeit az emberekről és az eseményekről. Bár tehetségét mindenki elismerte a Nyugatban, mégis a nagyok árnyékában maradt, és szinte észrevétlenül halt meg. (A www.literatura.hu nyomán)


                 Szép Ernő:
                  MÁJUS
Kattintson a képre a nagyításhoz
Szereplők: A fiú ................. Kurucz István A lány ............... Majoros Eszter Az öngyilkos ........... Szabó Zoltán valamint Barbély Gábor, Bárkányi Julianna, Cserkó Zsolt, Kurinyecz Ágnes, Lukoczki Ágnes, Micskó Zoltán, Nagy Éva, Tóth Katalin
Rendezte: Horváth Gergely

 

Kép: Göbölyös Imre • Szöveg: Lőrincz Miklós