2021. december 02., csütörtök
Melinda, Vivien

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Nyolc új tag a társulatban

2013. április 17., 22:52 [fehervar.net] L. M.

Hat nagyszínpadi, két stúdió- és két kamaraszínházi előadást, valamint néhány, erről az évadról továbbvitt produkciót láthat a közönség a jövő évadban a Vörösmarty Színházban, amelynek társulatához nyolc új színművész szerződik.


Az új tagok közül többen is eljöttek
a tájékoztatóra

A teátrum szerdai sajtótájékoztatója a társulat új tagjainak bemutatásával kezdődött: a következő évadtól Cserhalmi György, Földes Eszter, Gáspár Sándor, László Zsolt, Makranczi Zalán, Radnay Csilla, Törőcsik Franciska és Varga Mária is Fehérváron játszik; és mint megtudtuk, a korábbi társulatból Tóth Augusztával, Csizmadia Gergellyel és Quintus Konráddal, valamint három táncossal nem hosszabbított szerződést a teátrum.

Cser-Palkovics András polgármester elmondta: a társulat régi tagjai nagyon várták, hogy végre stabil körülmények között dolgozhassanak, és építkezés kezdődjön a színházban. A fenntartó önkormányzat a színház vezetése elé azt a célt tűzte ki, hogy teremtsék meg azt a vidéki színházat, amelyet "a" színháznak lehet nevezni, hiszen a Vörösmarty Színház a régió kulturális központja.


Szikora János szerint az ország egyik
legjobb társulatát hozták létre

Szikora János emlékeztetett arra, hogy az általuk csak nulladik évadnak nevezett évad sikeresen zárul, most pedig a korábbi társulatra alapozva létrehozták az ország egyik legjobb társulatát - olyan társulatot, amellyel bármit színpadra lehet állítani. Mint mondta, a jövő évadot a művészi sokszínűség és a műfaji sokrétűség jellemzi. Májusban kezdődnek Rideg Sándor Indul a bakterház című, Bereményi Géza feldolgozásában színpadra állítandó komédiájának próbái, ezzel indul az évad szeptemberben; ezt  Shakespeare Lear király című tragédiája követi - mindkét produkciót Bagó Bertalan rendezi. Karácsony előtt tervezik bemutatni Mark Twain - Döme Zsolt - Szurdi Miklós Koldus és királyfi című musicaljét, az ősbemutatót Szurdi Miklós állítja színpadra. Ezt egy másik zenés darab, Alain Boublil - Claude-Michel Schönberg A nyomorultak című musicalje követi, Szikora János rendezésében. Mihail Bulgakov Mester és Margarita című regényét Hargitai Iván állítja színpadra, Móricz Zsigmond - Háy János Sárarany című művét pedig táncjáték formájában tűzik műsorra, az ősbemutató rendező-koreográfusa Horváth Csaba.


Cser-Palkovics András szeretné, ha a
Vörösmarty lenne "a" színház

A Stúdiószínpadon Molière A fösvény című komédiáját szintén Hargitai Iván viszi színre, David Pownal Mesterkurzus című színművét pedig Cserhalmi György rendezésében mutatják be. A Pelikán Kamaraszínházban Tasnádi István Cyber Cyrano című darabját Tóth András állítja színpadra, a Faragó Béla - Matuz János szerződpáros Netti és a kincses sziget című zenés mesejátékának ősbemutatóját pedig Matuz János rendezi. A kávéházban vasárnaponta Kakaószínházat működtetnek majd, bábszínházzal, kakaóval, kaláccsal, gyerekfoglalkozásokkal.

A bérletárusítás már május elsején megkezdődik, és ismét új, a korábbinál egyszerűbb, áttekinthetőbb bérletrendszerrel rukkol elő a teátrum.

Szikora János a fehervar.net-nek elmondta: a Sevillai borbélyt, a Lili bárónőt, a Család ellen nincs orvosságot és a Két összeillő embert a következő évadban is játszani fogják, és továbbra is számolnak a régóta Fehérváron dolgozó, állandó vendégművészekkel, például Bakonyi Csillával, Matus Györggyel és Hernádi Szabolccsal.

A sajtótájékoztatón beszámoltak két olyan projektről is, amely túlnő a színház falain: a fiatal nemzedék színházi nevelését célul kitűző Atlantis program eddigi eredményeiről és távolabbi terveiről Matuz János kreatív igazgató beszélt, az augusztus 17-19. között zajló Koronázási Ünnepi Játékok terveit pedig Csányi János stratégiai- és fejlesztési igazgató ismertette, kiemelve, hogy a háromnapos eseményhez 24 minifesztivál kapcsolódik, és a megvalósításban a városban működő egyesületek, kulturális szervezetek is részt vesznek, összesen több mint ezer közreműködővel.


Földes Eszter, Varga Mária, Derzsi János, Gáspár Sándor, Makranczi Zalán és Cserhalmi György

A Vörösmarty Színház 2013/2014-es évadának előadásai

(a bemutatók tervezett sorrendjében)

 

NAGYSZÍNHÁZ

Rideg Sándor: Indul a bakterház
komédia Bereményi Géza feldolgozásában
Rendező: Bagó Bertalan
Fsz: Gáspár Sándor, Kubik Anna, Derzsi János, Sághy Tamás, Závodszky Noémi, Kricsár Kamill, Kelemen István

 

William Shakespeare: Lear király
tragédia
Rendező: Bagó Bertalan
Fsz: Cserhalmi György, Gáspár Sándor, László Zsolt, Földes Eszter, Radnay Csilla, Varga Gabriella, Makranczi Zalán, Derzsi János, Krisztik Csaba

 

Mark Twain - Döme Zsolt - Szurdi Miklós: Koldus és királyfi
musical (ősbemutató)
Rendező: Szurdi Miklós

 

Alain Boublil - Claude-Michel Schönberg: A nyomorultak
musical
Rendező: Szikora János

 

Mihail Bulgakov: Mester és Margarita
álomképek
Rendező: Hargitai Iván
Fsz: Cserhalmi György, László Zsolt, Törőcsik Franciska, Egyed Attila, Varga Mária, Makranczi Zalán

 

Móricz Zsigmond - Háy János: Sárarany
parasztdráma táncban, szóban elbeszélve (ősbemutató)
Rendező-koreográfus: Horváth Csaba
Játsszák: a Vörösmarty Színház tánctársulata és színművészei

 


STÚDIÓSZÍNPAD

Molière: A fösvény
komédia
Rendező: Hargitai Iván
Fsz: Hirtling István, Lábodi Ádám, Kerkay Rita, Ostorházi Bernadett, Andrási Máté

 

David Pownal: Mesterkurzus
színmű
Rendező: Cserhalmi György
Fsz: Gáspár Sándor, László Zsolt

 


PELIKÁN KAMARASZÍNHÁZ

Tasnádi István: Cyber Cyrano
színmű
Rendező: Tóth András

 

Faragó Béla - Matuz János: Netti és a kincses sziget
zenés mesejáték (ősbemutató)
Rendező: Matuz János