2019. augusztus 26., hétfő
Izsó

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Óztól a Csárdáskirálynőig

2011. június 11., 23:30 [fehervar.net] L. M., video: G. I.


Az évadot Quintus Konrád értékelte

Az évadzáró társulati ülésen jelentette be a következő évad módosított tervét és adta át az Évad Színésze elismerést és a Vörösmarty-gyűrűt Quintus Konrád igazgatóhelyettes.

– Mindannyian ismerjük a színházi legendát arról, hogy miként született a rendező: a színpadon próbáló társulat leküldött maguk közül valakit – talán épp a legrosszabb színészt – a nézőtérre, hogy kivülről figyelje a produkciót. De hogy miként születik a színházvezető, azt nem tudjuk – kezdte a formabontó társulati ülést az üres színpad mellől, a nézőtérről Quintus Konrád, aki éppen egy hónapja, május 13. óta vezeti a fehérvári teátrumot.

– A színház nem demokratikus intézmény – de ettől még lehet humánus – folytatta már a színpadról az igazgatóhelyettes, akinek ezen kijelentését taps fogadta a nézőtéren helyet foglaló színészektől, színházi munkatársaktól, hiszen mindenki értette, hogy az évadzáróval nemcsak a 2010/2011-es évad, hanem egy hároméves időszak zárul le a színház életében.


Az évadzárót Drahos Béla
fuvolajátéka színesítette

A teátrum tartalmas évaddal készül jövőre, és a színházvezető azonnal be is avatta a jelenlévőket a saját bemutatók részleteibe, hangsúlyozva, hogy ez még csak terv, amit várhatóan a június 23-i közgyűlésen fogad el a város.

Az előttünk álló évad gerince a „családtörténetek” lesz: erre a vezérmotívumra mesejátékot, kortárs darabot és operettet egyaránt felfűznek. Az első bemutató az Óz, a csodák csodája című zenés családi mesejáték lesz, Silló Sándor rendezésében. A címszerepet Kozáry Ferenc játssza, Dorka szerepére nemrég hirdettek meghallgatást, Toto kutyaként Keller János, Északi boszorkányként Váradi Eszter Sára, Keleti boszorkányként Závodszky Noémi látható. A Bádogember Buch Tibor, a Madárijesztő Fehérvári Péter, a Gyáva oroszlán pedig Bata János lesz, és a darabot már szeptember végén bemutatják.


Az Évad Színésze:
Csizmadia Gergely

A következő premier Tasnádi István Finito című verses komédiája lesz október végén, Hargitai Iván rendezésében. Ennek a darabnak is teljes már a szereposztása: Tűzkő Sándor, Závodszky Noémi, Kozáry Ferenc, Bata János, Kelemen István, Bakonyi Csilla, Fehérvári Péter, Juhász Illés, Hernádi Szabolcs, Váradi Eszter Sára, Gulyás Balázs és Quintus Konrád játszik benne.

Karácsony előtt tervezik bemutatni Kálmán Imre Csárdáskirálynőjét, Mohácsi István és Mohácsi János átdolgozásában, Mohácsi János rendezésében. Szilvia és Edvin szerepe még nincs kiosztva, Cecíliát Tóth Auguszta, Bóni grófot Keller János, Stázi grófnőt Váradi Eszter Sára, Kerekes Ferkót Buch Tibor, Miska főpincért Kozáry Ferenc játssza, a további szerepekben Guttin András, Kelemen István, Hernádi Szabolcs, Juhász Illés, Tűzkő Sándor, Fehérvári Péter, Csizmadia Gergely, Bakonyi Csilla és Závodszky Noémi látható.

Az évad második felében Valló Péter rendezésében láthatják a nézők Osztrovszkij Vihar című művét, Molnár Ferenc A testőr című vígjátékát az idei évad egyik legnagyobb sikerét, a Portugált is jegyző Árkosi Árpád állítja színpadra, Ray Cooney Család ellen nincs orvosság című komédiáját pedig Lendvai Zoltán rendezi majd.

A Stúdiószínpadon egy új bemutatót terveznek, ez Israela Margalit Trio című színműve lesz, Tóth Auguszta, Kuna Károly és Csizmadia Gergely előadásában, Galambos Péter rendezésében.


Lőrinczy Attila levelét
Matus György olvasta fel

A Pelikán Teremnek, amelynek eddig nem saját arculata, most határozott ifjúsági és gyerek profilt kívánnak adni. Itt mutatják be Zsurzs Kati A rózsátnevető királykisasszony című mesejátékát, amely a Veszprémi Petőfi Színházban már óriási sikert aratott, és itt látható majd a Rómeó és Júlia beavató színházi változata is: ezt a produkciót a fehérvári Iskola Színház már sok helyen előadta, nagy sikerrel – a Budapest Fringe Fesztiválon ebben az évben Fringe-díjat kaptak érte, és meghívtak őket a gyulai Shakespeare Fesztiválra is.

Emellett terveznek egy új beavató színházi előadást is, és ugyancsak a Pelikánban mutatják be Csikós Attila Két összeillő ember című művét, Telihay Péter rendezésében – a még csak most íródó darab Domján Edit és Szécsi Pál tragédiába torkolló, legendás szerelméről szó.

Az idei évadról szólva Quintus Konrád néhány statisztikai adatot is említett: a nagyszínházban 135 előadást tartottak, ezeket 54 ezer néző látta, a Pelikánban 35 előadás volt ebben az évadban, 2785 néző számára, a Stúdiószínpadon pedig kilenc előadást láthatott 560 néző. A nagyszínházi- és kamarabérletekből 8279 darab kelt el ebben az évadban.


A Vörösmarty-gyűrűt
Tűzkő Sándor kapta

Az évadzáró keretében az igazgatóhelyettes adta át az Évad Színésze elismerést és a Vörösmarty-gyűrűt. Quintus Konrád emlékeztett rá, hogy az évad színészének munkáját minden évad végén a teátrum vezetése ismeri el – a jelen helyzetben azonban egyedül hozta meg azt a döntést, hogy az oklevelet Csizmadia Gergelynek adja át, a Macbeth címszerepéért. Őszintén bevallotta, hogy amikor a társulat meglátta a szereposztást, nem hittek benne, és biztos bukásnak vélték a produkciót – amelyből aztán az évad egyik legnagyobb sikere lett, főként Gergő remek alakításának köszönhetően, aki bebizonyította, hogy felnőtt a feladathoz. „Az elmúlt tizenöt évem, vagy munkám csúcsosodott ki most” – mondta Csizmadia Gergely.

A Vörösmarty-gyűrű díj alapításában komoly szerepet vállalt Lőrinczy Attila, a város egykori kulturális alpolgármestere, aki most nem tudott jelen lenni az átadáson, de írásba foglalta ezzel kapcsolatos gondolatait – a levelet Matus György olvasta fel, aki egy ideje már nem állt ezen a színpadon, de Quintus Konrád ígérete szerint a jövőben ismét szorosabban kötődik majd a teátrumhoz. (Ennek első jele egyébként, hogy főszerepet játszik majd a Nyári Színházban, az Anconai szerelmesek című zenés komédiában.) A díjra a közalkalmazott színészek, táncosok szavazhatnak és kaphatják – idén ők Tűzkő Sándort részesítették az elismerésben. „Akik a díjat adják, nyilván azért adják, mert a díjazott mögött van valami – azért kapom, ami már elmúlt. De én, aki kapom, azt érzem, hogy egy ilyen díj sokkal inkább a jövőmről szól. Arról, hogy mindazt, amiért ezt kaptam, meg tudjam szolgálni. Hogy méltó legyek hozzá” – mondta Tűzkő Sándor.


Bischof Ildikó

Vass János Pál

Hernádi Szabolcs

Az örömteli percek után kevésbé vidám rész következett az évadzáróban: a színház nevében Quintus Konrád búcsút vett a teátrumtól távozó munkatársaktól, Máté Richárd művészeti főtitkártól, Fehér Alexandra koreográfus-asszisztenstől, Bischof Ildikó produkciós asszisztenstől, Vass János Pál ügyelőtől és Friedrich Gergely világosítótól, valamint a közalkalmazotti státuszt nem kapott Hernádi Szabolcs színművésztől. Utóbbit arra kérte, hogy azért túl messze nem menjen. És valóban, elég volt elmennie a hirdetőtábláig, hogy a fiatal színművész azt lássa: két új darabban, a Finitóban és a Csárdáskirálynőben is szerepet kapott, a műsoron tartott Fekete kávé mellett. A nyugdíjba vonuló Takácsné Györgyi üzemeltetési csoportvezetőtől zenés búcsút vett a társulat.

Az évad társulata