2021. szeptember 26., vasárnap
Jusztina

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Igazgatói casting: második kör

2012. január 11., 22:36 [fehervar.net] L. M.

Pesty-Nagy Kati rendező kapta a legtöbb szavazatot a Vörösmarty Színház közalkalmazottaitól, akik ma hallgatták meg a teátrum igazgatójelöltjeit. A szakmai előkészítő bizottság ugyancsak Pesty-Nagy Katit tartja a legalkalmasabb jelöltnek.


Szűcs Gábor levelet küldött

Székesfehérvár önkormányzata tavaly ősszel írt ki újabb pályázatot a Vörösmarty Színház igazgatói posztjára: az előző igazgató, Vasvári Csaba vezetői megbízását április 27-i hatállyal vonta vissza a város képviselőtestülete. Az igazgatói székre pályázó kilenc jelöltet január ötödikén hallgatta meg a szakmai előkészítő bizottság - a legtöbb szavazatot, a kilencből hatot Pesty-Nagy Kati kapta, ötöt pedig Szabó Károly, a színház jelenlegi operatív igazgatója szerzett.

A színház társulata, közalkalmazottai elé már csak nyolc pályázat került, ugyanis ketten (Buch Tibor és Pesty-Nagy Kati) a továbbiakban közösen pályáznak. Terveikről személyesen csak heten beszéltek, mert két jelölt, Harsányi Gábor színművész és Szűcs Gábor, a teátrum korábbi művészeti igazgatója nem tudott eljönni a stúdiószínpadon tartott meghallgatásra. A "castingot" Juhász Illés, a színház közalkalmazotti tanácsának elnöke vezette.

Szűcs Gábor levelet küldött maga helyett, ebben foglalva össze pályázata lényegét, ami nem más, mint konszolidáció és a jó hírnév visszaszerzése, ugyanis szerinte az elmúlt egy évben megtépázták a színház jó hírnevét. "A körülmények hatalma a tettet fogva tartja, Hol vadászni vadítja, hol csendre idomítja, Hol fogóként kitárja, hol tétlenségbe zárja" - idézte a Kelemen István által felolvasott levelében Weöres Sándort.

Frigyesi András, a Deutsches Theater vezetője derűs, nyugodt alkotó légkört ígért a társulatnak. Mint mondta, tisztában van vele, milyen nehéz helyzetben dolgozik most a társulat, hiszen ő maga is már másodszor pályázik a posztra. Véleménye szerint Magyarország legjobb színháza lehetne a fehérvári, és úgy érzi, ehhez minden feltétel adott. "Hiszek a minőségben" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy szerinte a színháznak derűt, hitet, az élet értelmét kell közvetítenie. Szeretné elérni, hogy az épület minél több sarkában "történjen" színház, ezért szívesen támogatná a színészek önálló estjeit, pódium-produkcióit, magát a színházat pedig három "lábra" állítaná, a próza és a zene mellett erősítené a tánctagozatot is.

Kiss László színművész egy évig vezette a Miskolci Nemzeti Színházat és öt éven át a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központot, ezért - véleménye szerint - jó rálátása van azokra a közművelődési feladatokra is, amelyeket a pályázati kiírásban megfogalmazott a város. "Szeretni jöttem a társulatot, nem leváltani" - mondta, és hangsúlyozta, hogy munka közben akarja megismerni a társulatot, csak azt követően dönt az esetleges személyi változásokról. Ember- és színészcentrikus színházat, felismerhető arculatot, átgondolt műsorpolitikát szeretne megvalósítani, a minőséget, az értéket és az ízlést helyezve előtérbe. A jelenleginél nagyobb szerepet szánna a zenekarnak, és - több jelölthöz hasonlóan - ő is tánctagozattá szeretné fejleszteni a jelenlegi tánckart.

Kuna Károly színművész nem először pályázik már a színidirektori székre: megtette már 2003-ban és 2008-ban is. A korábbi alkalmakhoz hasonlóan most is azért méretteti meg magát, mert úgy érzi, nagyon sok probléma van a színházban. Struktúraváltást tervez, és új szemléletet vezetne be az igazgatói poszton is, ugyanis sem játszani, sem rendezni nem akar, mert véleménye szerint egy igazgatónak éppen elég feladata van enélkül is. Színészcentrikus színházat tervez, közalkalmazott társulattal, márciusi feladat­osztással: szerződtetéskor minden művész megtudná, mit és mikor játszik a következő évadban. "A színház lényege: megpróbálni embernek maradni ezen falak között" - hangsúlyozta, a jelenlegi állapotokat Orwell Állatfarmjához hasonlítva.

Pesty-Nagy Kati rendező szövetséget kötött az eredetileg külön pályázó Buch Tiborral, így közösen álltak a társulat elé, sőt, magukkal hozták tervezett csapatuk egy részét is: Lendvai Zoltán rendezőt, Fekete Monika jelmeztervezőt, Török Valéria leendő gazdasági vezetőt, és levél formájában Kolos Istvánt is, aki Szurdi Miklós igazgatása idején volt a teátrum művészeti vezetője. Pesty-Nagy Kati hangsúlyozta, hogy a meglévő társulat élére szeretne állni, nem akarja a színházat a saját képére formálni. "Igazi tartalmat szeretnék, kellő könnyedséggel" - mondta, mert szerinte az a jó színház, amelyben egyszerre van jelen Csehov és Hollywood. Regionális kulturális tengelyt szeretne kiépíteni Veszprémmel és Tatabányával, közös produkciókkal, darabcserékkel és a háttérmunka megosztásával. Nagyobb hangsúlyt fektetne a nyári színházra, amit idővel fesztivállá szeretne fejleszteni.

Szabó Károly, a színház jelenlegi operatív igazgatója Quintus Konrád igazgatóhelyettessel közösen pályázik, elképzeléseiket is közösen adták elő. A legtöbb jelölthöz hasonlóan ők is az elpártolt nézőket szeretnék visszacsábítani, ami részben már sikerült is, hiszen elmondásuk szerint 2011 őszén 20 százalékkal több nézője volt a teátrumnak, mint 2010 hasonló időszakában - céljuk a 2010-es 53 ezres nézőszámot 100 ezerre tornázni. Népszerű, szakmai körökben is jegyzett színházzá szeretnék fejleszteni a fehérvári teátrumot, ennek kulcsát a "produkciós termék" jobb értékesítésében látják. Az évadterveket továbbra is egy vezérgondolatra fűznék fel, és az ideihez hasonlóan alakítanák ki. Quintus Konrád fontosnak nevezte a nyári színházat, ahová olyan zenés bemutatót terveznek, amivel, és az évadvégi előbemutatóval máris indítani tudják a következő évadot. Kérdésre válaszolva Szabó Károly elmondta, hogy a jelenlegi utazási támogatást csökkentve lakhatási támogatást is adna a színház, hogy minél több művész telepedjen le a városban.

Teklesz Zsuzsanna színháztörténész sem egyedül indult a posztért: Szántó Péter rendezőasszisztenssel és Herczeg Tamás színésszel, a HOPPart Társulat vezetőjével írták meg újszerű pályázatukat. Több pályázóhoz hasonlóan ők is elsősorban a fiatalokat szeretnék becsábítani a színházba, komplett ifjúsági programot alkalmaznának. Érdekes újdonságokat, többek között netszínházat, versprogramot, filmadaptációkat terveznek, egy évadban összesen tizenöt bemutatót tartanának, a kávézót is újra bevonva a játszóhelyek közé. "Muszáj javítani a nemek és korosztályok arányát, bővíteni, átalakítani a társulatot" - hangsúlyozták a pályázatban és a meghallgatáson is, mert a társulatban nagyon kevés a nő és a fiatal művész. Tánctagozattá fejlesztenék a jelenlegi tánckart, a zenekarral egészen különleges terveik is vannak, például egy táncdalfesztivál-jellegű gálaműsor is.

A meghallgatás szavazással zárult. A színház 119 fős közalkalmazotti gárdájának mintegy fele volt jelen a meghallgatáson, közülük 41-en szavaztak. Pesty-Nagy Kati 25, Szabó Károly 9, Kuna Károly 4, Teklesz Zsuzsanna 1, Kiss László és Szűcs Gábor 1-1 szavazatot kapott, Frigyesi Andrásra és Harsányi Gáborra nem szavazott senki. Az igazgatói posztról a város közgyűlése január 19-én dönt. Érvényes és eredményes pályázat esetén az új igazgató február elsejétől vezeti a színházat.