2019. május 23., csütörtök
Dezső

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Jubileumi kurzus

A cél: hasznos tudást adni a résztvevőknek

2010. július 21., 21:20 [fehervar.net] L. M.

Közel három héten át zenétől lesz hangos A Szabadművelődés Háza: július 25-én kezdődik és augusztus 12-ig tart az V. Országos Musical Kurzus Székesfehérváron.

Töretlen az érdeklődés a kurzus iránt: a korábbi évekhez hasonlóan idén is több mint ötven fiatallal foglalkozik majd a "tanári kar" ezen a zenés képzésen. Amikor Szabó Szilvia 2006 nyarán Feke Pál musicalszínész és Szakál Attila koreográfus közreműködésével megszervezte az első, akkor még kis létszámú kurzust, talán nem is sejtette, az évek során hová fejlődik ez a kezdeményezés: ma már országos énekverseny is kapcsolódik hozzá, a kurzus résztvevői pedig rendszeresen adnak koncerteket országszerte.

- A kurzus természetesen nem pótol egy folyamatos képzést: minden évben elmondjuk, hogy ez mesterkurzus azok számára, akik már foglalkoznak énekléssel és rendelkeznek színpadi rutinnal, a kezdők számára pedig jó alkalom arra, hogy belülről ismerjék meg a musical műfaját, a színház világát - magyarázza Szabó Szilvia művészeti vezető. - A résztvevők többsége musicalszínész szeretne lenni, néhányan pedig egyszerűen csak ki szeretnék próbálni magukat a zenés színpadon. A növendékek ének- és táncórákon vesznek részt, hangképzést kapnak, és mindenki alaposan begyakorolhat néhány dalt.

- Kik foglalkoznak majd a fiatalokkal?

- A tanári csapat gerincét állandó tagok alkotják: növendékeink idén Árky Brigitta, Feke Pál, Horváth Dorina, Kis Katalin, Kozáry Ferenc, Kozma Rózsa, Kovács Anita Noémi, Michna Boglárka, Szabó Szilvia és Szakál Attila segítségével mélyedhetnek el a zenés színpad világában, és készülhetnek fel A ritmus fogva tart című gálaestre, amely augusztus 12-én lesz a Vörösmarty Színházban. Idén is keményen fogunk dolgozni, hiszen célunk, hogy hasznos tudást adjunk a résztvevőknek, ezzel együtt profi előadást hozzunk össze, hogy a gála után tovább turnézhassunk az országban. A kurzus zárása után máris készülünk az agárdi II. Új Kenyér Fesztiválra, ahol másfél órás musicalshow-val lépünk fel.

- Érdekes kezdeményezés volt a tavalyi gálán, hogy nem csak dalok hangzottak el, hanem egy-egy musical keresztmetszetét láthatta a közönség.

- Ez most is így lesz: terveink szerint többek között az Abigél, a Rómeó és Júlia, a Szép nyári nap, a Hajlakk, a The Wedding Singer, az Oliver! és A dzsungel könyve című musicalekből állítunk össze ilyen blokkokat. Természetesen a műsor része lesz az az Aida-blokk is, amellyel első helyezést értünk el a Veszprémi Játékok Nemzetközi Gyermek és Ifjúsági Összművészeti Fesztivál magyarországi döntőjén. Emellett néhány meglepetéssel készülünk megünnepelni a kurzus ötödik születésnapját. A gálaestre minden érdeklődőt szeretettel várunk, belépők július 25-től válthatók A Szabadművelődés Házában.