2019. május 23., csütörtök
Dezső

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Megkezdődött a kurzus

2010. július 25., 22:11 [fehervar.net] L. M.

A mai megnyitóval kezdetét vette az ötödik, jubileumi Országos Musical Kurzus Székesfehérváron, A Szabadművelődés Házában. Feke Pál idén is a kemény munkáról és annak látványos eredményéről beszélt a résztvevőknek.


Több mint ötven résztvevővel zajlik a kurzus

Az idei 55 fős csapat mintegy fele már visszatérő résztvevője a kurzusnak, így ők már tudják, milyen feladatok várnak rájuk és milyen napirend szerint zajlik az előttük álló két és fél hét. Ezért Szabó Szilvia művészeti vezető inkább az új tagok számára foglalta össze a gyakorlati tudnivalókat az órarendről, házirendről, szállásról, étkezésről és a további technikai részletekről. A foglalkozások és próbák egyébként naponta reggel tíztől este tízig tartanak, délben ebédszünettel: a feszített tempó talán szokatlan a fiatalok számára, de a sok munka eredménye egyrészt hasznos tudásban, másrészt egy látványos produkcióban mutatkozik meg. A munka mellett közös bulikat is terveznek, ahol oldott hangulatban szórakozhatnak a jelenlévők - az első ilyen laza este mindjárt a megnyitó utáni ismerkedési est volt.

Feke Pál musicalszínész is a kemény munkáról beszélt: a résztvevők figyelmét arra hívta fel, hogy ez nem egy laza nyári musicaltábor, itt komoly munka folyik. Véleménye szerint talán nem is kurzusnak kéne hívni, hiszen két hét alatt senkiből nem lehet énekest, színészt vagy táncost faragni: ez valójában inkább egy színházi próbafolyamat, a résztvevők pedig egy komplex produkció megszületésének részesei, miközben mesterkurzusként a műfaj neves képviselőitől leshetik el a szakmai fortélyokat. Arról is beszélt, hogy a kurzust záró gálaműsorban, amely a Vörösmarty Színházban látható augusztus 12-én, természetesen nem mindenki kaphat szóló szerepet: a résztvevőknek, és a produkciónak is az az érdeke, hogy a legjobbak játsszák a szólókat, megkímélve a kudarcélménytől a kevésbé felkészült fiatalokat, akik inkább a csoportos jelenetekben jutnak feladatokhoz. Szakál Attila koreográfussal együtt emlékeztetett arra, hogy a színházakban egy hasonló musicalshow kéthónapos munkával készül, nekik pedig most csak két hetük van arra, hogy a közönség számára lenyűgöző produkció szülessen.

A kurzus többi tanára (Árky Brigitta, Horváth Dorina, Kis Katalin, Kozma Rózsa, Kovács Anita Noémi és Michna Boglárka) a saját szakterületük gyakorlati tudnivalóiról beszélt, hogy már az első napon is gördülékenyen folyjon a munka. Kis Katalin arra is felhívta a figyelmet, hogy az idei koreográfiákban nem lesznek olyan "tömegjelenetek", mint a korábbi években, így senki nem tud elbújni a hátsó sorokban, mindenkinek maximális teljesítményt kell nyújtania.