2020. szeptember 30., szerda
Jeromos

Legfrissebb a városban

Barátság mozi
 

Újjászületett az Árpád fürdő

2010. március 11., 20:47 [fehervar.net] L. M., fotó: G. I.

Még két hét, és újra fogadja a vendégeket a 105 éves Árpád fürdő: az ünnepélyes megnyitót ma tartották az impozáns létesítményben, Magyarország első elitfürdőjében.


Húsz éven át zárva volt

Az Árpád fürdő közel két évtizedig állt üresen, folyamatosan romló állapotban: a szecessziós műemlék az új városi uszoda felépülése miatt elveszítette korábbi funkcióját. A Készpénz Csoporthoz tartozó Förhécz I. Kft. 2004-ben vásárolta meg az épületet a mellette álló Árpád-szállóval együtt, a felújítás két évvel ezelőtt kezdődött el. A helyreállításra és korszerűsítésre az eredetileg tervezett 600 millió forint helyett több mint 900 milliót költött el a cég.

A mai kor igényeinek megfelelő technikával felszerelt, új funkciókkal kiegészített, a hazai fürdőkultúra gyöngyszemének számító műemlék-fürdő megnyitóján Ifj. För­hécz Imre, a Förhécz I. Kft. ügyvezető igazgatója, Róna Iván, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója, Warvasovszky Tihamér polgármester és Kovacsics Imre, a Spa Hungary Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója mondott köszöntőt. Beszédeikben felelevenítették a patinás intézmény múltját, a régészeti feltárással kezdődő  felújítás nehézségeit.

Ifj. Förhécz Imre szerint utólag már elmondható, hogy édesapja 2004 tavaszán nem tudta, mit vállal: a beruházás sokkal nehezebb, költségesebb és hosszadalmasabb volt, mint ahogy tervezték. Mindenki elvárta, hogy a fürdő újra a régi fényében pompázzon, de a mai közönséget szolgálja ki, ezért a régi kor szépségét a jelen kor tudásával ötvözték. A felújított fürdő mellett egy teljesen új, háromszintes wellness-részleg is várja a látogatókat.


A beszédek után felavatták a létesítményt

Kovacsics Imre örömmel állapította meg, hogy a kiküldött százhatvan meghívóra 158-an jelezték vissza azt, hogy jelen kívánnak lenni az eseményen - ilyen óriási érdeklődést még egyik fürdője megnyitásán sem tapasztalt, pedig már több mint féltucat fürdőavatón van túl. "A nagy érdeklődés valószínűleg annak köszönhető, hogy ez a fürdő egy kuriózum, és minden fehérvári a magáénak érzi" - mondta, majd áttért a gyakorlati tudnivalókra. "Ez egy üzleti vállalkozás, amelynek meg kell élnie a vendégekből. Más fürdőkben ezernél több öltözőszekrénnyel találkozunk - itt meg mindössze hatvan öltözőkabin van. Még dolgozunk a terveken, hogy miként tudnánk ennél több vendéget fogadni" - mondta, nem titkolva, hogy az egykori közfürdő a továbbiakban már a vastagabb pénztárcájú vendégeknek, a munka utáni kényeztetést kereső menedzserrétegnek kíván szolgáltatásokat nyújtani, és a nyitva tartás is ehhez a szándékhoz igazodik. A fürdő két hét próbaüzem után a nagyközönség számára március 25-én nyílik meg: hétköznapokon délután öttől hajnali egyig-kettőig várják a vendégeket, hétvégeken pedig reggel kilenckor nyitnak.

Az avatóünnepséget műsor is színesítette: a Szárcsa Csárda és Fogadó szervezésében színészek és az Alba Regia Táncegyüttes senior táncosai léptek színpadra. Keller János, Váradi Eszter Sára és Závodszky Noémi a táncosok segítségével időutazásra hívták a vendégeket, régi slágerekkel felidézve azt a kort, amelyben a fürdő eredetileg épült.


Az Árpád fürdő régen és ma


Képeslap a századelőről

Az Árpád-forrás szénsavas vizére alapozva, a György- és a Zsuzsanna-forrásokat is felhasználva, Hübner Jenő tervei alapján két év alatt épült meg az Árpád gyógy- és tisztasági fürdő, amelyet 1905. december 31-én adtak át a város közönségének. A 1920-as éves elején folytatott korszerűsítés során egyebek mellett a Várkörútról nyíló Árpád Szállóval bővítették az épületegyüttest. A fürdő gőzellátását 1946-tól távhőszolgáltatással biztosították a fehérvári erőműből.

A helyreállítás során megőrizték és eredeti szépségében állították helyre a fürdő faragott kabinsorát, a kőkádakat, a díszburkolatokat, stukkókat. A kabinajtókra még az eredeti kulcscímkék is visszakerültek, bár a fülkéket már nem kulccsal, hanem elektronikus zárral lehet nyitni, zárni. Az eredeti funkciókat szaunával, infraszaunával, aromafülkével, jégszobával egészítették ki - ezek a fürdőépület mellé emelt, háromszintes épületben kaptak helyet.

A belsőépítész különleges világítástechnikát tervezett az épületbe: egyedi csillárokat szereltek fel és sok helyen rejtett világítás varázsolja kellemessé az épületet. A kompexum talán leglátványosabb része a török fürdő, amelyben mozaikkal kirakott ülőmedencék, pezsgőfürdő és nagymedence várja a pihenni vágyókat.


Kapcsolódó anyagok: