Junior, Kulissza, Szabad tér

Forradalmi ünnep fiatalokkal, fiataloknak

2016. október 13.   Lőrincz Miklós  

Magyar advent címmel nagyszabású utcaszínházi előadással emlékezik Székesfehérvár az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára október 24-én, hétfőn 16.00 órakor a Belvárosban. Az ünnepi program szellemiségének bemutatására Örökifjak címmel videoklip is készült, amelyet ma sajtónyilvános vetítésen mutattak be a Barátság moziban. Zsúfolásig megtelt újságírókkal és diákokkal a Barátság mozi, ahol a város ünnepi programsorozatával kapcsolatban adott tájékoztatást Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, valamint Matuz János, a Vörösmarty Színház művészeti intendánsa, a Magyar advent című produkció és az Örökifjak című videoklip rendezője.
Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője az ünnep jelentőségét méltatta

Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője az ünnep jelentőségét méltatta

„A visszaemlékezők szavában nagyon sokszor gyász és szomorúság van, ami természetes is azoktól, akik átélték ’56 eseményeit. Viszont, amikor ilyen sok fiatal van velünk, akik a jövő reménységei, nekik tudniuk kell, hogy 1956 a magyar szabadság éve, aminek örülni kell” – mondta Vargha Tamás, hangsúlyozva, hogy a szabadságot, amiben mi élünk, azt 1956. október 23-án a forradalmárok és a pesti srácok vívták ki nekünk. A miniszterhelyettes felhívta a figyelmet arra, nem véletlen a két alkotás címe sem: Magyar advent és Örökifjak, vagyis a szabadság eljövetelét ünnepeljük és elevenítjük majd meg a Belváros utcáin, ami annak idején örömöt jelentett, és aminek a fiatalok is örülni tudnak. Reményét fejezte ki, hogy ezt minél többen fogjuk együtt átélni és ünnepelni. Varga Tamás megköszönte az 1956-os Emlékbizottságnak és név szerint Schmidt Mária kormánybiztosnak, valamint a városnak is, hogy ezt az újszerű fehérvári kezdeményezést felkarolták.
Cser-Palkovics András polgármester a fiatalok szerepvállalását emelte ki

Cser-Palkovics András polgármester a fiatalok szerepvállalását emelte ki

Dr. Cser-Palkovics András elárulta, hogy az összes ünnepség közül hozzá az október 24-i megemlékezés áll legközelebb. Ugyanis március 15-éhez hasonlóan idén most már október 23-ra is úgy tudunk emlékezni, hogy abban a fiatalok részt kérnek és részt is kapnak. Felhívta a figyelmet arra, hogy annak idején a fiatalok egyszerűen elindultak az iskolába, egyetemre, vagy adott esetben dolgozni, majd hirtelen egy forradalom részesei lettek, ahol kiálltak a nemzet mellett, s életüket adták a szabadságért. A város polgármestere köszönetet mondott annak a több mint 300 fiatalnak, akik részt vesznek ebben az előadásban, valamint felkészítő tanáraiknak, hogy ebben szerepet vállaltak. A pedagógusokat arra buzdította, hogy a diákokkal beszélgessenek ezekről a témákról, keltsék fel érdeklődésüket annak érdekében, hogy amikor az ’56-os hősök fentről lenéznek, akkor azt mondják: megérte adott esetben saját életüket adni ezért a nemzetért.
Matuz János, a Vörösmarty Színház művészeti intendánsa a produkció részleteit ismertette

Matuz János, a Vörösmarty Színház művészeti intendánsa a produkció részleteit ismertette

Matuz János, az előadás és a kisfilm rendezője büszkén sorolta fel azok neveit, akik alkotóként vagy szereplőként részt vesznek az október 24-i utcaszínházi produkcióban. „Csak úgy tudunk jót és különlegeset csinálni, ha ti ennyire áldozatkészek és tehetségesek vagytok” – mondta a fehérvári teátrum művészeti intendánsa, aki nem titkolta, hogy alkotói pályája során még soha nem volt módja arra, hogy ekkora rendezvényt megírjon, előkészítsen, leszervezzen és megrendezzen. „Olyan rendezvényre készülünk, amelyben lehet nevetni, kacagni, sírni, megdöbbeni, könnyezni, megrendülni és felemelkedni” – mondta. A közel 300 fős, színészekből, táncosokból és diákokból álló szereplőgárda a történelmi Belváros teljes területén eleveníti fel a fehérvári forradalmi eseményeket. A Városház tértől a Hotel Magyar Király szállóig hét helyszínen, öt színpadon, a hatvan évvel ezelőtti történések dramaturgiájára építve zajlik majd az előadás. A program részeként a Hotel Magyar Király előtti téren megjelennek a korabeli haditechnikai eszközök, az események zárása pedig egy nemzeti színekben pompázó, látványos tűzijáték lesz. Forradalmi ünnep fiatalokkal, fiataloknak A produkcióban szerepet vállaltak a Vörösmarty Színház és a Szabad Színház művészei, a város egyesített vegyeskara, az Alba Regia Táncegyüttes gyermek- és ifjúsági csoportjai, a MegaDance Táncstúdió növendékei, valamint székesfehérvári általános és középiskolás diákok. A darab zeneszerzője Cserta Balázs és Szirtes Edina Mókus, koreográfusa Majoros Róbert és Rovó Tamás. Matuz János beszélt arról is, hogy nincsen forradalom barátság nélkül, erről szól az Örökifjak című klip is: sorsukat vállaló fiatalok barátságát, együttműködését és közreműködését mutatja be. A történetben két utcazenész, Váradi Imre és Ferenczy Nagy Bogi elrepít bennünket a múltba, és végigkövetjük három barát életét, akik egymást segítve végigharcolnak háromszáz évet, végül visszatérnek a mába. A három barátot Jenei Márton, Komlódi Márk és Körmendi Kristóf alakítja, a dal szerzője Ferenczy Nagy Bogi, hangszerelője Cserta Balázs. A programsorozat szervezői minden érdeklődőt várnak az október 24-i előadásra, valamint az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója előtt tisztelgő városi megemlékezésekre.

Fotó: Simon Erika (ÖKK) és Lőrincz Miklós

  A Fehérvári Programszervező Kft. képei az eseményről:

Magyar advent címmel nagyszabású utcaszínházi előadással emlékezik Székesfehérvár az 1956-os forradalom 60. évfordulójá...

Posted by Fehérvári program on Thursday, October 13, 2016