Kulissza, Szabad tér

A nyári színházban folytatódik a Jövőre veled ugyanitt

2018. június 12.   fehervar.net  

Idén is a Feketehegy-Szárazréti Kultúrudvar ad otthont a Vörösmarty Színház nyári színházának: július 18-tól 21-ig Bernard Slade Jövőre veled ugyanitt című romantikus vígjátékának első és második részét játsszák, Váradi Eszter Sára és Keller János főszereplésével, Hargitai Iván rendezésében. A nyári színházról tartott mai sajtótájékoztatón Hargitai Iván elmondta: a két rész előadása egy színpadon, ugyanazokkal a színészekkel egyedülálló a világon, és valódi színészi virtuozitást igényel. A darab hősei, Doris és George az első részben egy szállodában futnak össze először véletlenül, amiből egy 24 éven át tartó, szenvedély és mély barátság között hullámzó, különleges viszony alakul ki azzal, hogy évente egyszer visszatérnek az egyéjszakás kaland helyszínére. A nem mindennapi házasságtörő szövetségről szóló, egyszerre humoros és megható vígjáték tükröt tart emberi kapcsolataink és szerelmi életünk elé.
Hargitai Iván, Szigli István és Szikora János a sajtótájékoztatón

Hargitai Iván, Szigli István és Szikora János a sajtótájékoztatón

A vígjáték második része az elsőtől függetlenül, önállóan is értelmezhető történet. Az, hogy ezt is az első rész szereplői játsszák, valódi színészi virtuozitást igényel: a titokban találkozó pár 50 éves, amikor elkezdődik a cselekmény, és eljutnak majd 80 éves korukig. Ez magában hordoz egy drámát, komédiát, egy nagyon izgalmas fél életutat, amit nehéz feladat eljátszani a színészeknek. Izgalmas parabola a feladvány, irreális, mégis nagyon átélhető a történet: miért ragaszkodik egymáshoz ötven éven át ez a két ember – ez a megközelítés a groteszk hangvételt is feltételezi, fogalmazott a rendező. Az első rész is 25 évet ölel föl, „a kettő együtt unikum a világon” – mondta Hargitai Iván a két színésszel megvalósított előadásokról.
Váradi Eszter Sára és Keller János, a történet főszereplői

Váradi Eszter Sára és Keller János, a történet főszereplői

Váradi Eszter Sára színművész a tavalyi produkció élményeiről és a telt házas új helyszínről azt mondta, érdemes volt színházat csinálni az exkluzív környezetben. Nagy lehetőségnek nevezte, hogy a húszas éveitől a nyolcvanas éveiig megformálhatja a női főszereplő figuráját. A kétszereplős előadással kapcsolatban az izgalmas karaktereket emelte ki, amelyek több érzelmi fázisát mutatják be a kapcsolatuknak – benne a házastársak és a család többi tagjának sorsával. Keller János színművész azt emelte ki: ilyen még valóban nem volt, hogy a két előadást eljátszhatja két színész. A külső megjelenésnél – mondta – sokkal fontosabb, mi történik a szereplők lelkében és szellemében.

IMG_2049

Szikora János, a színház igazgatója a tavaly megújított nyári színház helyszínéről azt mondta, egyből beleszeretett már az első kilátogatáskor, hiszen van a helynek egy varázsa, szellemes építészetről és jó ízlésről tanúskodik, és a felvetett logisztikai problémák szerencsére nem bizonyultak valódi problémának. Az első nyár tapasztalata, illetve a nézők véleménye alapján az igazgató megfogalmazta: „Úgy érzem, a helyszínváltás – hogy a Pelikán udvar helyett Szárazrét legyen – sikeres volt. Ezért ülünk ismét itt” – majd köszönetet mondott a lehetőségért. Az igazgató a darab megvalósulását tekintve a veszprémi Petőfi Színházzal meglévő együttműködést méltatta, ami lehetőséget biztosít a második rész színpadra vitelére is. IMG_2063 Szigli István önkormányzati képviselő arról beszélt, hogy olyan szintű bővítést hajtottak végre a Kultúrudvarban a kiszolgálóépülettel, ami a teljes infrastruktúra kiépítését hozta. A város kulturális életében fontos, hogy legyen egy vonzó szabadtéri színpad. A képviselő örömét fejezte ki, hogy két remek, népszerű színművész lép fel az idei előadásokban, és bízik benne, hogy az előadásokra idén is megtelik a nézőtér. „A színházzal egy időben avatjuk fel a Kultúrudvar kerti konyháját: ez a létesítmény még vonzóbbá teheti a színházat. Továbbá olyan zöldfelületeket alakítottunk ki, hogy a gyerekek is jól elszórakozhatnak” – mondta el a feltételek minél színvonalasabb megteremtésére irányuló szándékról. Az előadás mellett a kikapcsolódást egészíti ki az a kezdeményezés, hogy a színházjegy mellé vacsorázási lehetőséget is kínálnak azoknak, akik szívesen töltenek el több időt a szépen kialakított környezetben. Az előadásokat július 18-19-én – az első résszel –, valamint 20-21-én – a második résszel – tartják 20.30 órától, jegyeket a színház jegyirodájában vagy online lehet igényelni: www.vorosmartyszinhaz.hu

Szöveg: Fraller Ildikó (ÖKK) és Lőrincz Miklós, fotó: Igari Balázs