Szabad tér

Boszorkányok pedig vannak!

2016. augusztus 9.   Lőrincz Miklós  

A középkori mágia világába csöppenhet az, aki a Koronázási Ünnepi Játékok idején betér a Jósok és boszik sikátorába: a Fő utcáról az Oskola utcába vezető Szent János közben boszorkányok, jósok, varázslók ütnek tanyát!

Alig egy éve, hogy Könyves Kálmánt koronázták királlyá városunkban, aki kijelentette, hogy „boszorkányok pedig nincsenek!” (a híres kijelentés egész pontosan „A strigákról pedig, mivel ilyenek nincsenek, semmiféle vizsgálat ne tartassék” formában hangzott el), ehhez képest néhány nap múlva láthatjuk, hogy mégis vannak, sőt, várják soraikba a további boszorkányokat is 🙂  A járművel érkező boszorkányok számára ingyenes bosziseprű-parkoló épül, sőt, lesz néhány kipróbálható vesszőseprű is.

A leendő javasasszonyokat Németh Mariann vezeti be a gyógynövények, gyógynövényes olajok, gyógynövényekből készült gyógycukorkák világába, és szintén vele lehet kavicsamuletteket festeni.

Váradi Eszter Sára és Jónás Andi kártyából jósolnak, jövendőmondó játékokat vezetnek, ezek résztvevői megtudhatják, mennyire szerencsések a szerelemben, pénzügyekben – és hasonló ügyekben segít a hörcsögjósda is.

Keller János varázslóiskolát tart, és hasznos trükköket tanít a tanoncoknak. A helyszínen be lehet öltözni boszorkánynak vagy varázslónak, fotózkodni is lehet a három színművésszel, sőt, táncra is lehet velük penderülni, mert naponta több alkalommal középkori szerencsetáncot is járnak, mindenkinek meghozva a szerencsét.

Boszorkányok  

Kalandozás a mágia világában

A jövendő tudása iránti vágy egyidős az emberiséggel: minden civilizációban az adott kornak és a közösség kultúrájának megfelelő módszerek alakultak ki a jelen és jövő közötti fátyol fellebbentésére. A beváló jóslatokat adó látnokokat szent emberként tisztelték, nagy becsben tartották, és az uralkodók, hadvezérek is tartottak maguk mellett spiritiszta tanácsadót, aki például egy-egy csata kimenetelét megjósolta. A hétköznapi életben megesett, hogy átfedés volt a jósok és jövőlátók, valamint a javasasszonyok, sámánok, varázslók és boszorkányok „szakmái” között, és az emberek boszorkányhoz vagy javasasszonyhoz jóslatért fordulva egyből segítséget is kaphattak, hogy a jóslat beváljon: szerelmi bájitalt, gyógyító főzetet, bűverejű talizmánt.

, ,