Szabad tér

Tűzugrással zárult a fesztivál

2016. június 27.   Göbölyös Imre   Videó

Hagyományosan Szent Iván-napi tűzugrással zárult az egész napos XIII. Tűzzel-vassal Fesztivál a Rác utcában. Idén a Háromfalu Táncműhely volt az ország késes, tőrös, kovács- és fegyverkovács mesterei kirakodóvásárának vendége, a délutáni program végén az ő produkciójukat láthatta a közönség a tűzugrás előtt. A talpalávalót a 3falu Banda húzta.

A királyi város egyik legnívósabb közösségi, kulturális és szórakoztató rendezvénye méltó helyre talált a Rác utcában, ahol országos találkozójukat rendezték a késes, kovács és fegyverműves szakma hazai és határon túli képviselői. Negyven mesterember különféle bemutatókkal és kirakodóvásárral várta a látogatókat a kora esti órákig a Rác utcában, számos kézműves mesterséggel, műhelyek szebbnél szebb munkáival ismerkedhetünk meg a Skanzen portáin.

Tűzzel-vassal

A szervező Fehérvári Kézművesek Egyesülete kizárólag népi kézműves termékek bemutatását és árusítását engedi, kevéssé minőségi tömegtermékeknek, műanyag áruknak itt nincs helyük. A résztvevő késes, kovács és fegyverműves mesterek nagyon elégedettek a minőségi szervezéssel és a vendéglátással, idén csaknem negyvenen jöttek el Magyarország számos pontjáról, valamint Csehországból és Szlovákiából is. A szervezők tapasztalatai szerint évről évre növekszik a látogatók, a míves termékek kedvelőinek, gyűjtőinek száma és a Skanzen portáinak tulajdonosai is szívesen megnyitják kapuikat, ami egyértelműen a bizalom és a siker jele.

Háromfalu Táncegyüttes

Idén a hungarikumok közé sorolt ősi vadászmesterség, a solymászat, a sólyomröptetés áll a középpontban. A templom udvarában Győrffy-Villám András tapolcai mestersolymász várta az érdeklődőket, a 13. számú portán pedig a székesfehérvári Vadmadárkórház tartott vadmadár-bemutatót és filmvetítést mentő és oktató tevékenységéről. Külön udvarban, az egyesület Asszonyműhelyének közreműködésével ismerhettünk meg számos női foglalatosságot a mosástól a hímzésen és a varráson át a szövésig. A 27. szám alatti Kézművesek Házában különleges késkiállítással és az udvaron hagyományos beretválással szórakoztatták a közönséget. A gyerekeknek külön műsorral, kézműves foglalkozásokkal és népi körhintával készültek. A vásárban találhattunk míves bicskákat, a háztartásban használatos késeket, ollókat, sőt, szőtteseket, kerámiákat, élelmiszereket, ékszereket és sok egyéb mást.

Háromfalu Táncműhely

A 13. Tűzzel-Vassal Fesztivál a késes szakmának szóló eredményhirdetéssel, majd a hagyományosan tűzugrással zárult, amelyet idén a Háromfalu Táncműhely mutatott be, a talpalávalót a 3Falu Banda húzta.

Szöveg: ÖKK, videó: Göbölyös Imre, fotó: Kelemen Anna, Igari Balázs és Lőrincz Miklós

, ,