Kulissza

Készül a Lúdas Matyi Seregélyesen

2016. március 20.   Lőrincz Miklós  

Szerepeikkel és egymással ismerkedtek a mai, virágvasárnapi olvasópróbán a Lúdas Matyi szereplői a seregélyesi művelődési házban: az össznépi zenés játék a Madárlátta Fesztivál nagyszabású szabadtéri előadása lesz idén júniusban.

Az már az olvasópróbán kiderült, hogy a következő hetekben roppant szórakoztató és látványos produkció születik Fazekas Mihály verses meséjéből: a szövegkönyvet jegyző Kalányos Tamás és Kocsis Rita számtalan ötlettel gazdagították az eredeti művet, több új helyszínt és számos szereplőt vontak be a történetbe, amelynek színpadképei sem mindennaposak lesznek.

Lúdas Matyi

A produkciót Kalányos Tamás rendezi, a producer Sajtos József, a Seregélyesi Baptista Általános Iskola és AMI igazgatója. A címszerepet Szegedi Tamás András játssza, a további főbb szerepekben Széplaky Géza (Döbrögi), ifj. Dvéri Zsolt (Tollaska), Héhn Csilla (Matyi anyja) és Resetár Dániel (Ispán) látható, mellettük még egész seregnyi ifjú és felnőtt szereplője lesz a darabnak. A produkció koreográfusa Majoros Róbert, az Alba Regia Táncegyüttes művészeti vezetője, és a darabban 18 táncossal közreműködik is a világhírű fehérvári táncegyüttes, a zenét pedig a szintén világhírű Kákics együttes szolgáltatja – ők ugyancsak megjelennek szereplőként is a darabban.

Lúdas Matyi

A népes gyerekszereplői gárdára számtalan feladat vár, több szerepet is játszanak, és látványos, akciódús jeleneteket is látunk tőlük, ahogy a tavalyi, óriási sikerű Pál utcai fiúk esetében is. A seregélyesi Lúdas Matyi útja során vándorcigányokkal akad össze, Spanyolországban tanulja az építés tudományát, a kuruzslók földjén pedig szert tesz a gyógyítás alapjaira. Ebből a darabból sem maradhatnak ki a ludak, a humor, a nyelviségében, a színpadkép megjelenésében is a népi kultúrát idéző motívumok, mint a piros alma, mondta a rendező. Ahogy a producer fogalmazott: minden elemében össznépi játékot láthat majd a közönség – először 2016. június 23-án.

Fotó: Lőrincz Miklós

, , ,